Uendelig budsjett til langtur


En av de første spørsmålene du stiller deg selv når du drømmer om og senere planlegger å reise på langtur, er om du i det hele tatt vil greie det økonomisk.
Vel, er du ikke svært velstående, vær forberedt på å bli forfulgt av dette spørsmålet helt til siste sekund før avreise (og under turen sikkert også…).
Listen over det du ønsker deg, tar aldri slutt, og prioriteringer må foretas.
AVVENTURA begynte å bli oppgradert for to år siden. Hovedprioritet ble gitt til det elektriske anlegget. Batteriparken ble i fjor utvidet til 480 A/t (til forbruk), gelbatteriene er for øvrig lettere å håndtere (utvikler ikke giftige gasser, bl.a.). En ny kraftigere batterilader ble kjøpt. (Se øvrige detaljer om Båt/Utstyr).

I løpet av året vil vi skaffe oss et lite, naturlig kraftverk om bord, dvs. solcellepanel og vindgenerator (budsjett: 25 000 kroner).
På ønskelista står det også følgende utstyr (i tillegg til mye sikkerhetsutstyr som ble innkjøpt fra starten) – alt er angitt her med cirkabeløp:

Spribom – 3 000 kr
Forsikring – 40 000 kr (Pantaenius? En del vil refunderes, men ikke før etter turen)
Nødpeilesender – 6 000 kr
Bærbar VHF – 2000 kr
LED-lys til downlights og tricolor – 2000 kr
Satellittelefon – 10 000 kr
Kalesje – 15 000 kr
Kart/Bøker – 10 000 kr
Diverse – 7 000 kr

Uforutsette utgifter, eller rettere sagt: Det som vi allerede har snakket om flere ganger, men jeg har glemt å ta med her, som f.eks. ARC-deltakelsen og mye annet: 30 000 kr.

Med andre ord: Ca. 150 000 kroner i tillegg til de circa 100 000 som allerede er blitt brukt på seil, spectrafall, lensetakler, etc.

Som MANGO opplever vi altså at de siste oppgraderingene beløper seg til totalt ca. 250 000 kroner. Watermaker er ikke inkludert, selv om det frister… Og Parasailor er en av mine ønsker, men jeg tror jeg kan glemme det…

Moralen: stram beltet, handle bare på REMA, tryll frem akseptable middager ut av boksemat og spar på vann og strøm… Ikke vent til du er ute på Atlanteren, gjør det nå!!!

3 kommentarer om “Uendelig budsjett til langtur

 1. Dessuten gjelder det å begrense seg, og tenke – trenger jeg det EGENTLIG??? For alt som er kjekt å ha, vil også gå istykker… hmm…

  Vi er nå på langtur, og snart ferdige med første året, og det er nok mye vi trodde var viktig før avreise, som har vist seg å være mindre viktig enn vi trodde…
  Strøm er nok det som er alle seileres største mareritt, men de aller fleste må innfinne seg med å lade en time eller 2 på kvelden når det er vindstille.. Sånn er det bare;o)

  Og dessuten får man jo tak i de aller fleste tingene underveis også. Vi har sett at et godt fotoapparat, strøm, samt McGyver-oppfinnelser har vært det viktigste på tur!

  Kos dere – og nyt turen i fulle drag!!!
  Og dere vil få utrolig mange fine minner og gode venner i løpet av reisen!
  Kanskje vi sees til jul i Bequia??

  Vennlig hilsen
  Sølvi og Ole Petter på SY Fortia

 2. Budsjett kan være skremmende, men sett opp mot opplevelsene så blir det bagateller.. Mye av det vi kjøper inn til båten er direkte sikkerhetsutstyr som allikevel skal være ombord hvis en skal på lengre turer. Vi ser ikke bare på den kommende turen, men også på de som kommer senere.
  Vi har nok redusert utgiftene våre med å undersøke priser både innenlands og utenlands. Her er det store muligheter for å spare mange kroner. Bare vindgeneratoren «kjøpt i Norge» tjente jeg ca 2000,- kroner på å sjekke litt i markede. Det er jo litt når den kostet meg 15000,-
  Hva med budsjett for reise…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s