Visum til USA


Kommer du inn i USA (i Karibien US Virgin Islands & Puerto Rico) med et privat transportmiddel, f.eks. med båt, trenger du visum. For å søke om visum må du stille opp personlig på ambassaden, hvis du er eldre enn 14 år.
Fredag 7. mai kom vi endelig inn i den amerikanske ambassaden i Oslo.

En hyggelig amerikaner på den andre siden av gjerdet står vanligvis fra kl. 0800 og sjekker om søkere trenger flere dokumenter. Har du ikek alt du trenger, slipper du dermed å stå i kø i timesvis for ingenting.

Vi fant ut da at hver person må ha sin egen søknad med elektronisk bilde i søknaden (husk hvit bakgrunn, ikke smil i bildet, ørene skal synes og 5×5 cm bilde med sentrert ansikt).
Allkopi kom til nytte igjen, siden vi hadde kun søknad for Bengt-Arild. Søknaden er lang og omstendelig. Vi oppga Crown Bay Marina på St. THomas (Charlotte Amalie) som kontakt i USA. Ambassaden godtok det. Ikke noe problem om vi ikke skal dit (man ligger stort sett på bøye /anker egentlig, også i Charlotte Amalie).

Køen foran ambassaden var minimal. Vi fikk opplyst at det beste er å stille opp tidlig om morgenen (07.45 bør være OK om våren, men om sommeren er det flere som søker og lengre kø), da er du den første som ekspederes og alt går mye fortere.

Mobil, klokke, bilnøkler, belte og elektronikk (eks.: skritteller) kan ikke gå gjennom kontrollen, så alt legges i en blå boks. Klokke får du igjen etter kontrollen, resten blir igjen der i entreen og venter på deg.

I hallen går du til skranke 1 direkte, hvor du betaler (Husk å ta med cash 800 per pers!) og leverer alle dokumenter. Her får du en kølapp. To andre ansatte ekspederer visumsøkere og du kan vente på en stol mens tallene før deg ropes opp.

Du kan få passet med visum ettersendt (da må du ta med konvolutt og frimerker for rekommandert sending i tillegg til pengene) eller du kan hente passet med visum etter to arbeidsdager.
Passet kan ambassaden sende kun innenfor Norges grenser (rekommandert for å kunne spores opp). Derfor: for deg som seiler fra andre deler av Norge, gjelder det å besøke ambassaden og så vente i Norge i noen dager før du seiler fra landet. Ellers få passet sendt til adressen til en venn i Norge, som sender det videre til deg et sted i Europa. Men passet trenger man også på vei ned til Sør-Europa, så den første løsning bør være den eneste som vi seilere kan velge.

Vi hadde (etter Allkopi-besøket) bare 5 personer foran oss i køen da vi kom inn i bygget og vi måtte vente i 20 minutter cirka. Inkludert tiden på Allkopi for å søke for meg og Martin (minst 45 minutter) tok det totalt to timer og 10 minutter.
Det lønner seg å stille opp i kø før åtte, uansett når på dagen du har avtale med ambassaden. Tidsrekkefølgen er nemlig ikke respektert. De har satt opp en kalender kun for å begrense antall søkere per dag og kunne ekspedere alle.

Alt i alt en veldig positiv opplevelse på USAs ambassade. Hyggelige folk, ryddig opplegg og følelsen av at du er velkommen; men amerikanere er tydeligvis nødt til å være på vakt: Skrankene ser ut som bankene i Italia, med skuddsikkert glass. Stakkars dem!

Bøygen er altså søknaden på nett. Husk å lagre den før du printer den ut, for da får du antageligvis «session timed out» – hvis ikke du er ekstremt rask (som jeg ble etter 3-4 søknader) – og du mister alt innhold.

2 kommentarer om “Visum til USA

 1. Takk for nyttig info. Vi skal dit 1. juni. Vi har fyllt ut og printet søknadsskjema med elektronisk bilde. Vet du om vi trenger å ta med papirbilde itillegg? (Skjønte ikke helt det de skrev på nettsiden)
  Fridtjov

  1. Vi tok med papirbilder og ambassaden beholdt dem, så jeg tror de kan få bruk for dem. Ta dem med, og husk å ta med kontanter for å betale også.
   For øvrig: I søknaden har vi oppgitt Crown Bay Marina i Charlotte Amalie på St. Thomas som kontaktorganisasjon. Ambassaden krever nemlig at du oppgir enten en person eller et hotell, campingplass eller lignende som kontakt i USA. Crown Bay Marina ligger like ved byens sentrum i den store bukta hvor alle båter pleier å fortøye for å besøke Charlotte Amalie.
   /Stefania

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s