Suturkurs på Reiseklinikken


Da er enda en liten brikke på plass. Sykurs hos doktor Gunnar Hasle på Reiseklinikken i Oslo (St.Olavs plass 3) ble overstått i dag.
Vi prøvde å sy på en brettet serviett forsterket med tape, ettersom det skal ha samme konsistens som hud.
Det ideelle er å prøve å sy svoret på en svineknok eller ribbe, sa legen.

Hvordan syr man?

OBS: Dette er ment å kun være en huskeliste for undertegnede som gikk på kurs sammen med skipperen. Kanskje ikke lett å forstå alt for deg som ikke har vært på kurs. Det anbefales!

Først sterilisering
Kok saks, nålholder og pinsett. Bruk munnbind og sterile hansker for å sy.
Rundt såret legger man sterilt operasjonsduk. Den skal oppbevares i aluminiumsfolje for å unngå at den blir angrepet av fuktighet.

Nåler ligger i forseglede, sterile små pakninger og er alt knyttet til tråd når de kjøpes. De åpnes når du har på deg sterilt utstyr.
Såret kan vaskes i Chlorhexidin i vann. Rengjør rundt såret eventuelt med Chlorehexidin i sprit (brukes ikke i såret, det svir unødvendig).
For å bedøve fikk vi kjøpt sprøyter og nåler for 10 kroner hos doktor Hasle. Xylocain kan brukes som bedøvelsesmiddel.
Xylokain med adrenalin kan brukes for å få blodet til å koagulere bedre, men skal ikke brukes på fingre (fingre kan faktisk bli sorte av det og kan mistes!).

For å sprøyte inn bedøvelsesmiddel

Stikk sprøytenålen i såret rett under huden. Trekk først litt med nålen inne for å forsikre deg om at du ikke har truffet et blodkar.
Så sprøyt inn litt Xylocain. Det samme gjentas under huden inne i såret langs hele kuttet på begge kanter av såret.
1 sprøyte inneholder 2 milliliter. Bruk maks. 10 milliliter Xylocain.
Bedøvelsesmiddelet skal begynne å virke etter ca. 2 minutter; det er anbefalt å ikke vente mer enn 30 minutter.

Sying

Med nålholder (som kan låses på plass) stikker man den krumme nålen inn i huden i rett vinkel på en dybde som tilvsrare ca. radiusen på nålens krumming (5 mm ca.).
Nålen og tråden trekkes ut på den andre siden av kuttet så det blir kun 2-3 cm tråd på inngangens side.
Ut igjen på den andre siden av såret. Er det en fleng, begynner man å sy i midten slik at det er lettere å sørge for at huden sitter på riktig plass.
Man syr stingene ca. mellom 5 og 10 mm fra hverandre, uten å stramme for mye. Er såret ikke helt ett men flerret, er det kanskje nødvendig å skjære med skalpell og knytte sammen sårets kanter ved å strekke huden litt. Det er bedre enn å sy sammen huden på en rotete måte, spesielt hvis såret er forårsakt av forbrenning (med sot) eller annen årsak som ikke skaper et rett kutt.

Stingenes knuter.

Hvert sting får tre knuter.

  1. Den første knuten knyttes ved å surre nålholderen to ganger med klokka ovenifra til høyre og ned til venstre to ganger.
  2. Andre knute: surre nålholderen kun en gang rundt tråden mot klokka (fra nede til venstre og opp mot høyre).
  3. Tredje og avsluttende knute: som den første, med klokka, men surres rundt kun en gang.

Kjøp av utstyr

Vi kjøpte saks, nåldolder og pinsett hos Ruuds Efterfølgere ved SAS Svandinavia Hotell i Oslo, som ligger kun 5 minutter å gå fra Reiseklinikken. De har også nettbutikk.
Bandasje, tape og kompresser får vi kjøpt hos vår fastlege. Det er billigere enn på apotek. Skalpeller nr. 14 skal vi enten kjøpe på apotek eller hos Ruuds Etf. (de hadde dem ikke i dag).
Akkurat denne typen skalpell skal kunne brukes også for å skjære  hull i byll som er forårsakt av infeksjon på grunn av for eksempel insektstikk.

Sykurs arrangeres på Reiseklinikken på fredager, det koster NOK 300 + frivillige 100 kroner som går til klinikkens naturvernfond.
Doktor Hasle var veldig hyggelig.

Takk til Liv Marie Loraas fra ODA for et godt tips! Vi skulle deltatt på kurs sammen, men det ble ikke anledning til det.

Reklame

En kommentar om “Suturkurs på Reiseklinikken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s