7-8. juli: Cuxhaven – Helgoland


Vi kom til Helgoland i går på kryss/slør i solskinn i ekspressfart: 9,2 knop maksfart, med masse medstrøm (antar 4 knop). Jeg planla seilasen igjen, slik at vi ville ha medstrøm både ved start fra Cuxhaven og ved ankomst Helgoland, som er to hovedhavner (letteret å lese tidevannstabellene).
En rar følelse å seile så fort mens vannet bak ikke bruste noe særlig! 😀

Seilasen fra Cuxhaven til Helgoland var mitt første møte med Nordsjøen, mens skipperen hadde seilt Avventura fra Belgia og hjem via Ijmuiden og Brunsbüttel allerede i 2004, har jeg aldri seilt i disse områdene før. Vi ble benådet og fikk maks 7,5 sekundmeter gunstig vind fra sydvest og en flott slørseilas fra Elben til Helgoland, dessverre med bølgene rett imot, så det ble en del stamping igjen. Det var ganske krappe og korte bølger også, typisk for Nordsjøen…
Det å seile ut av Elben, tok nesten halvparten av seilasen: Munningen slutter aldri ,og hovedleden går mellom sandbanker. Seilbåter må holde seg utenfor separasjonssonene, ellers får de den intense skipstrafikken på nakken. Strømmen, grunnene, militære øvelser og krigsskip med helikopter flyende rundt oss i tillegg til den vanlige skipstrafikken og fiskefartøy med nett bak (to trekanter med spissen mot hverandre, det er dagfiguren du skal se etter) skapte en utfordrende ramme. Tunga rett i munnen, det var tingen.

Helgoland byr på en forholdsvis stor havn med mulighet for fortøyning langs brygga eller andre båter (in Päckchen, heter det på tysk). Opp til 12-20 båter er ikke unormalt, derfor har de lagt noen gule bøyer i havna for å feste de lange rekkene med båter på en mer forsvarlig måte. Vi var bare nummer tre i rekka, og var også de nest ytterste i går. Det er lite trafikk nå.

Vi koser oss, men har ikke Internett i havna. Nå sitter skipperen og admiralen på en bistrot og nyter en «Schneider-Weisse» (nå tenkte jeg på mine kolleger da… 😀 ). Horder med turister strømmer gjennom de små gatene og langs havnene, som er flere her (vi ligger i den sydligste havna, som kalles Osthafen, i den nordøstlige delen av havna.

Øya er naken og minner om de stedene jeg kjenner hvor folk får skattelette for å bo: Livigno i Alpene, Longyerabyen på Svalbard, etc…. Fantastisk og barsk natur og masse taxfree butikker.

Røde klipper i nord med «De lange Anna», en klippe som ser ut som en tommeltott, og lave hvite strender på naboøya Dünen, hvor fly kan lande. Men turistene komemr stort sett via sjøen med speedbåter og ferger, men bilene på Helgoland er ikke tillatt. Kun el-biler.

Det skal være masse sel (Seehunde) rundt omkring her, også i havna, men foreløpig er det eneste eksotiske vi har skimtet her, er den nordtyske sorten av fotballfans, med det tyske flagget på kinnene og store øl foran seg. De var i hundre i går kveld, helt til Tyskland tapte mot Spania. I havna kunne man høre heiarop og vuvuzela-lyder, men det ble helt dødt etter Spania-seieren.

De små bodene ved havna som innehodler butikker og små "ImbiSS"

Våre båtnaboer fra Nederland, Willy og Ton Gilles på Horus, er utrolig hyggelige og vi vil trolig seile sammen med dem til Lauwershog i morgen for så enten å seile videre utaskjærs dagen etterpåp eller kjøre inn i kanalene og Ijsselmeer/Markermeer og Amsterdam.

I går og i dag har vi ruslet gjennom gatene og sett butikker med parfyme, alkoholdrinker og lignende. Ikke spesielt fristende, men jeg fant en ny parfyme, og jeg lover mine kolleger å ikke bruke den… De skal bli borte i løpet av året og spres i vinden! He he 😀

Havneavgift: 13 euro + turistskatt, 5 euro. Uten strøm, vann. Dusj og WC betaler man for hver gang man bruker toalettene. Ikke noe trådløst nettverk i havna.

Siamo a Helgoland

Ci stiamo riposando dopo una bellissima tappa ieri al sole e al caldo sul Mare del Nord. Helgoland ricorda molto Livigno in versione marittima: un’isola nel Golfo di Germania a 40 miglia nautiche da Cixhaven, molto aspra e spazzata dai venti, taxfree (per invitare la gente ad abitare qui).

Abbiamo 30 gradi e sole, per lo meno ieri. Purtroppo non abbiamo visto le famose foche di Helgoland, ma tanti tifosi di calcio tedeschi che sono più o meno altrettanti esotici. Ieri sera abbiamo goduto lo spettacolo Germania-Spagna in un pub (Sansibar) qui a Helgoland. A dir la verità era più divertente osservare la gente che guardare la partita (echissenefr…)…
E oggi abbiamo fatto acquisti e ci siamo riposati un po’.Domani partiamo insieme ai nostri vicini di barca olandesi simpaticissimi e andiamo nei Paesi Bassi.

En kommentar om “7-8. juli: Cuxhaven – Helgoland

  1. Hie på dere. Vi er nå i Bagenkop. Flott for oss at dere er forran i løypa – får mange gode tips. Takk Stefania for at du skriver så detaljert 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s