16. juli: Haarlem og A’dam


Haarlem
er en flott, liten by (150 tusen innbyggere, den 10. største i NL) og er hovedstaden i provinsen Noord Holland,  mellom Amsterdam og Zaandvoort. Byen er et livlig handelssted hvor det produseres masse tulipaner og zvibelblomster. Fra A’dam er det kun 17-18 minutter med tog (18 km) fra Sentralstasjonen. Bykjernen i Haarlem er fortsatt like karakteristisk som på 1600-tallet.

Grote Kerk, den store kirka eller St.Bavos kirke, huser et orgel som er 35 meter høyt. Et syn! Både Händel og Mozart skal ha spilt her, den siste som barn, og da jublet og skrek han av glede. Lyden var ganske fantastisk! Jeg satte stor pris på at orgelet ble spilt da jeg gikk inn.

En typisk gotisk kirke med store, smale og høye, fargerike vinduer. Grote Kerk ble bygget mellom 1400 og 1550 og har ellers et flott tretak og få malerier (vi er i et protestantisk land). De høye søylene ble malt i begrensede områder i grønne og røde toner, som om tepper hang på søylen (rart!).

Koret var helt nydelig med de gamle, dekorerte setene bak et imponerende messinggitter. Jeg merket meg for øvrig tre morsomme skip hengende fra buen like ved koret. Skipet er et kjent symbol (det er fartøyet som frakter deg på det store havet: livet etter døden) og brukes i kirker i flere land som har sterke bånd med sjøen. Dette også i Norge… I praksis ble skipene hengt opp også fordi tankene til de som besøkte kirka ofte var på havet: Tenk på kvinnene som i århundre har bedt i kirker rundt omkring i Europa, mens de ventet på at mennene skulle komme tilbake fra sjøreiser og strevsomme fiskenetter!

Det var også et karakteristisk oljemaleri som representerte kirka før den ble bygget – i praksis en planleggingstegning – som var ganske fint.
Frans Hals (kjent maler som har fått dedikert et helt kunstmuseum i Haarlem) ble gravlagt i denne kirka.
Inngangspris for å besøke kirka: 2,5 euro.

Alle sammen besøkte vi også arkeologisk museum (gratis inngang), som bl.a. stiller ut flotte keramikkgjenstander og gamle skotøy fra middelalderen. De så veldig snertne ut, var i hvert fall like moteriktige og enda finere enn dagens motesko… De kunne like gjerne blitt utstilt i et butikkvindu!
Takk til Cathrine som tok initiativet å dra til Haarlem 🙂  En god idé!!

Amsterdam igjen
Dagen gikk fort! En koselig rusletur på Grote Markt og ulike gater som starter fra denne store plassen og litt vindustitting. Skipperen fikk mersmak og hadde lyst til å se seg rundt i hovedstaden også, så vi gikk enda en runde her i sentrum i Amsterdam før middag, helt til Staalstraat og elva Amstel. Tok oss en pils og returnerte via kanalene i Oude Zijde til Sentralstasjonen og Sixhaven, med en av de små fergene som starter hele tiden fra breddene.

Skipperen hater ikke store byer, poengterer han. Men han fikk hetta da han opplevde Amsterdam den første kvelden med fotballfansen som dominerte bybildet… I går var det en del roligere, men store horder av turister i hovedgatene bør unngås. Finn roligere steder i Universitetsdistriktet og Oude Zijde eller lengre sør og ut av sentrum hvis du vil ha det rolig…

I innvandrerriket
Etter en god ost- og vinmiddag (som konsekvens av besøket på Haarlems mest lokkende ostebutikk!) tok vi en runde til området nord for Sixhaven.

Her er byen alt annet enn det du ser i sentrum. Relativt nye bygg, for det meste rekkehus, brede gater med masse plass for alt fra biler til sykler og fotgjengere.

Bydelen er ryddig men ikek helt rent i bakgatene, og boligene har en liten hageflekk med blomster. Her bor det tydeligvis mange innvadrere: Det er blant annet en turkis moské utover husene og supermarkedet hvor vi pleier å handle mat. Vi så også en flott barnehage med paradis tegnet i moasikk i betongheller. Virkelig flott 🙂

Like ved havna spiltes det live musikk på en sommerfestival i det fri i kveld. Veldig behagelig å høre tonene fra båten. Det var det som lokket oss ut på tur igjen. Sixhaven er en liten oase i byen, og like ved er gjestehavna Aeolus, som ligger like bak supermarkedet. Veldig rolig her også, velstelt og fint, men ingen lekeplass for barn som i Sixhaven.

Farer i byen: Syklistene!
Ingen lommetyver, ingen sjanglende, berusede mennesker… men syklistene derimot! DØM bør du virkelig passe deg for!!! (Døm æ’kke tel å stole på… som ittalienera! Plutselig trekker ‘øm på gata, vettu! 😀 )
Det er som å være i et elektronisk spill. Forlater du et område som helt sikkert kun er for fotgjengere (det er ikke mange), skal du forvente å bli angrepet av syklistmeteoritter fra alle kanter – i lynfart!

Så se deg godt rundt flere ganger og for all del: Ikke drøm deg bort ved å glo på hovedstadens skjønne, gamle bygg! Det var så vidt jeg ikke ble påkjørt i går (i Haarlem).

Det mest særegne vi har sett her, er sykkelparkeringsplasser i flere etasjer; den ene har fått plass på en pram på Het IJ, kanalen mellom Sixhaven og stasjonen. Det er millioner av sykler, vi kunne tenke oss å vite hvor mange her i A’dam. Enormt!

Se flere bilder her

Sykkelaparkering på en pram, syklene er stablet i flere etasjer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s