Dover er topp!


Dover havn ved lavvann

Jeg må revidere min mening om Dover havn. Enorm og imponerende, og – når man tenker på størrelsen – ganske bra organisert. Det er tre marinaer, to bak slusene (Granville og Wellington Docks) og en tidal harbour, med access 24/7.

Sentrum er like ved. Over løftebroa og nordover kommer du til «sea front», en fantastisk strandpromenade som vender mot en grusstrand langs den såkalte «outer harbour». Her var det en svømmekonkurranse på gang i går og i dag! Folk som svømte i flere mil!

Stranda er veldig fin (men du får vondt i beina pga. steinene) og like bak ser man gamle aerverdige bygg og hoteller. En moderne promenade med en innredning som sikkert er tegnet av en dyktig landskapsarkitekt. Han hentet inspirasjon i de hvite klippene. (Bilder kommer når vi får internett i båten).

Vi besøkte Dover Castle i dag. Cirka en halv time-40 minutter å gå fra båten og opp til åsen som dominerer havna. Et historisk sted som du får frysninger i ryggen av.
Bygget i 1198 av Henry II på et romersk sted (et gammelt romersk fyr finnes fortsatt!) og brukt i mange århundre som forsvarsfestning. En viktig rolle under flere kriger, spesielt i begynnelsen av første verdenskrig (slutten av mai 1940), da Dunkerque, etter ordre fra general B. Ramsey, ble evakuert og så godt som 338 000 belgiske, franske og britiske allierte soldater måtte evakueres fra Dunkerque og hit. (Operation Dynamo).

En hel by (Dover) måtte flyttes for å gi plass til soldatene! Først og fremst barna, som ble flyttet til Wales. Helt sinnsykt! Og hele befolkningen hjalp soldatene. De lange tunnellene (jeg tror det er 5 kilometer i alt) som er bygget inne i kalksteinen bak de berømte hvite klippene, ga husly til tusenvis av soldater og ble brukt til og med som sykehus, som kommunikasjonssenter, som operasjonsrom for generalene (imponerende!) og mye annet. Vi så en morsom detalj: en do med vindu inne i tunnellene. Fantastisk utsikt fra klippene fra en do! 😀 Ikke rart at alle soldatene ville gå på do, midt i et mørkt liv i tunellene.

Beach promenade

I dag, etter slottsbesøket, måtte det bli fish & chips og en rask tur på «The Eight Bells» Freehouse, en slags pub og restaurant i sentrum med mye godt å drikke: Guinness på skipperen og… Nelson’s Blood (Brown ale) på admiralen…
– It’s quite strong this ale, sa kellneren da han ga meg en liten smaksprøve i et likørglass. Disse ølene er litt tamme i forhold til Leffe, og spesielt i forhold til grappa, som var drikken jeg fikk av faren min som premie da vi kom på en topp da jeg var barn 😀 Ha ha… (egentlig aesj! jeg tørstet etter vann jo! det var galskap!). Vi pleide å gå mye i fjellet sammen i Alpene i min ungdom…  Mens nå er det kun sjøliv det gjelder. Hvem kunne forestilt seg det!

I morgen får vi se hvor vinden vil bringe oss. Trolig motvind. 😦 Kanskje Hastings, enda et historisk sted!

Se bilder av Dover her

Nelsons Blood

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s