Pinse i Bretagne… Vær for væranalyse!


DSC_0007-88Skikkelig spesiell pinse! I dag var det ordentlig dårlig vær her i Bretagne, akkurat det som skal til for å slappe av i båten og få sett nærmere på en ny tjeneste for salg av grib-filer for vind og strøm lansert av Frivind AS…

Passageweather og Frivind hadde meldt det: en front skulle blåse nordover utenfor kysten her i dag, og det ble faktisk vind og regn i bøtter og spann. Disse områdene er ordentlig utsatte når Atlanterhavet sender sine lavtrykk mot Europa.

I dag har vi tilbrakt mesteparten av tiden i båten. Det ble en del båtprat sammen med Ulf og Wenche fra Fryd og vi så på den nye tjenesten for salg av gribfiler (som også inkluderer tidevannstrømmer for åpne kystområder) som Mads Christensen (Frivind AS) har lansert: www.gribfiles.com. Veldig bra. Den gir adgang til flere værmodeller, bl.a. GFS. Den kan brukes med ulike navigasjonsprogrammer som MaxSea eller f.eks Expedition LT. Dette kan lastes ned fra www.tasmanbaynav.co.nz litt ned på «downloads»  siden. LT er da gratisversjonen av programmet. Mads anbefaler å ikke bruke ugrib da dette er dårlig på å vise andre filer enn «sine egne». Fint å kunne bruke flere værmodeller enn GFS, siden denne underestimerer vinden langs kysten, og lokale variasjoner ikke blir fanget opp.
– For seilasen videre er det mest aktuelt å bruke WFR Nord Europa og HIRLAM for vinddata og POLCOMS for strøm (tidevann), sier Mads. GFS er grei for å se lengre frem i tid enn 72 timer, mens de andre modellene melder frem til 2-3 dager fremover.

Både Fryd og vi har fått en gratis prøvemåned. Det vil være greit for å se både vind og strøm i områdene vi skal seile gjennom de neste ukene: mellom Irland og Skottland er det mer enn nok av både det ene og det andre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s