Norge! Norge! Avskjed og gjensyn: langturens mest følelsesladde øyeblikk…


farsund_ankomst

Sist gang du hørte fra oss var vi i Skottland, mens nå er vi i Norge igjen. Og deilig er det, spesielt etter en heftig seilas på Nordsjøens bølger…


Gjensynsglede!
Etter mange vemodige avskjedsøyeblikk med venner som vi har delt masse flotte opplevelser med, ble det tid for nye gleder: gjensynet med venner og med hjemlandet.

Gjensynet med Norge skjedde midt på natta; vi satset på Farsund, Norges beste havn. Lista på babord, lyskaster i hendene for å lyse opp fiskeredskaper og samtidig en uro og spenning i kroppen som fikk alle til å ta et skippertak under dekk for å rengjøre seg selv og rydde før det høytidelige øyeblikket… Det å nå Sørlandet var faktisk like eksotisk som å nå en hvilken som helst utenlandsk havn, siden ingen av oss har noen gang vært her i Farsund før.

kongevold kongevold2 I havna ble vi tatt imot av våre norske seilervenner fra Gunniva III (En Dufour 45 Grand Large): Ivar, Gunnhild, Halvor og Hedda Kongevold. De hadde med seg flagg og en bukett markblomster, fant en plass til oss i havna og hjalp oss å fortøye midt på natta. Det ble en koselig kaffe klokka 4-6 om morgenen i vår båt… De var oppe hele natta for å ta oss imot!! En bedre velkomsthilsen kan man ikke drømme om. Vi har nå vært sammen med dem en stund og om noen dager skal vi seile videre til Svinør for å møte våre slektninger der. Nytt gjensyn, nye festligheter. 😀

Nordsjøkryss: Ingen spøk, men moro!

nordsjoen
Nordsjøen var både snill og litt rampete mot oss. Den første dagen startet med 10 sm midt imot, det tok en evighet å komme seg ut av Moray Firth (den laaaange fjorden utenfor Inverness). Vinden løyet, men det var fortsatt motvind. Så fikk vi svak nord-/nordvestlig vind som blåste oss rett mot de tusen hjem. Døgn nummer to ble det kuling, startet med 10-12,5 sm fra 340-320-000 grader og fortsatte med en økende trend om ettermiddagen (13-15,7 sm med en vindvinkel på 70 gr app).

nordsjoen2

Vi er blitt ganske vant til mye vind etter hvert, det er bare å reve. Men Nordsjøen kan være nokså stygg; bølgene kom heldigvis fra siden og slo ofte over dekk og cockpit. Jeg hadde ikke satset på skarp kryss mot de krappe, hissige og høyfrekvente bandittene.

Bølgene vi fikk besøk av var faktisk like høytrykkspylende som de fra Atlanteren på vei til Camaret. Skipperen var ikke spesielt begeistret for dem. På den andre siden: Ettersom vi snart var hjemme, revet vi mindre enn vanlig for anledningen, og turte å slippe Avventuras tøyler løs. Det endte med en dag i 7,2 knops fart, egentlig helt fantastisk når man tenker på den humpete veien (2-3 m bølger). Jeg ble for min del støl i fingrene av det å holde meg i sprayhooden for å holde utkikk, mens autopiloten gjorde sin jobb helt utmerket, som vanlig. Skipperen valgte å ha et par maratonvakter, mens admiralen gjorde sine vanlige rengjørings- og ryddingsoppgaver under dekk like før ankomsten, da vinden løyet og snudde (90-130 gr.).

nordsjoen_plattformerFor øvrig: vi ble helt betatt av oljeplattformene, Martin syntes det var magisk med så mange flammer. Men nattseilasen ble veldig spennende på grunn av de mange skipene som ba «all ships» (bl.a. oss) om å holde seg unna deres guard zone. Så mye trafikk i Nordsjøen! Den mest maltrakterte sjøen av alle de vi har seilt på! Enda har vi klart å se enorme delfiner i timevis, så litt natur er det igjen der… Det er ikke bare oljeledninger og plattformer…

Neptun’s Staircase, the first lock staircase in the canal from Fort William

fryd_kaledoniakanal neptuns_staircase

Kaledoniakanalen
Vi likte Skottland ekstremt godt, og skottene likeså. Kanalen er en unik opplevelse, og slusevaktene er en del av det.

Hjemveien: gjensynsglede så det suser!
Vel, nå ER vi hjemme og skal fremover besøke venner og slektninger på Sørlandskysten på vei til Asker. Savnet etter seilervennene som vi har delt så mange gode opplevelser med, slukkes med tanken på å se igjen venner og slektninger. Fryd, Zita, Jazz, Jolly Sailor, Aries, Dina fra Os, Serenity, Harry-Z, Fanteliv, Rikaros, Leahnis, Honningpupp, Occasione og Amokura, bare for å nevne noen langturbåter vi har delt livet med i år, satser vi på å se igjen (de norske) på Båter i sjøen og ellers på ulike sammenkomster. Alle er spredt på hver sin kant av Norge nå… sukk!

Men det er fortsatt eksotisk å være på tur, og vi gleder oss masse til å se igjen venner, kolleger, familie og bekjente som har vært i kontakt med oss det siste året. Norge er så flott at eventyret slett ikke er over ennå. Livet i seg selv er et eventyr, så mindre spennende blir det ikke fremover.

See pics from the Caledonian Canal

2 kommentarer om “Norge! Norge! Avskjed og gjensyn: langturens mest følelsesladde øyeblikk…

  1. Visst är det skönt att komma hem,man får lite distans till det man har varit med om.
    Vi är strax efter er och väntar på ett bra väderfönster till Farsund även vi.Skall segla 1 vecke med barnbarnen från Strömstad till Göteborg.MVH Jan o Rose-Marie S/Y Splendid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s