Hva synes du om havneprisene i år?


Få båter i havnene og mange båter på svai. Er havner blitt for dyre?

HEFTIGE PRISER? Dette er ingen omfattende undersøkelse, men kun ment for å høre din mening. Vår oppfatning etter å ha besøkt en del havner i Skaggerak, både på den norske og den svenske siden av «fjorden» på vei hjem fra vår langtur til Karibien det siste året er at havnepriser er høyere nå enn da vi reiste av gårde i juni i fjor. En ting som vi har merket, for å rettferdiggjøre utviklingen, er at varmt vann i dusjen i motsetning til tidligere er inkludert i prisen i de fleste havnene. Ikke noe behov for poletter eller mynt. Bra.

Den dyreste havnen så langt i Sverige er Grebbestad (bilde): 340 svenske kroner for en 38 foter, uten strøm og uten internettilgang. I Strömstad 250 SEK uten strøm og med internett. På begge havner er fasilitetene helt OK. Den billigste ble Nord-Koster, som har bare dusj/toa + bryggefortøyning å tilby, ikke vann og ikke strøm.
Lilla Kornö fortjener omtale for sin skjønnhet: 200 SEK for vår 38-foter uten vann og nett. Se artikkel i SEILmagasinet

Standarden vi har møtt i tilsvarende utenlandske havner som ligger på samme prisnivå har vært et hakk høyere. England og Irland lå på topp med hensyn til priser: en trist ledelse. Men her er standarden på fasilitetene ekstremt høy: du dusjer i et eget bad som hjemme og rensligheten er det ingenting å utsette på. Flere vaskemaskiner og tørketromler gjør turseilerens liv lettere. En harbour master tildeler plassene etter at du kaller opp på VHF.

NORGE BILLIGST OG DYREST. På den norske kysten fra Lista og østover har vi valgt Farsund som beste havn: Utrolig at den er gratis – og med de flotte fasilitetene! Velkomsten med smultringer + Farsunds avis imponerte stort.

Sjokkopplevelsen kom da vi besøkte perlen Lyngør/Seilmaker Brodersens brygge: 300 kroner på en liten brygge uten vann og med for få strømkontakter. Ikke noe nettilgang heller, men i hvert fall en flott liten butikk og bra seilloft.

Lillesand ligger på nivå med Strömstad, men velkomsten med rundstykker om morgenen oppleves som en fordel.

I de fleste havnene bortsett fra Lillesand har vi funnet plass uten problemer, også i de svenske havnene som før var stappfulle med flere båter liggende longside med hverandre. I bukter og viker hvor du kan ligge på svai var det derimot vanskelig å finne et sted å overnatte på.

En hyggelig overraskelse var å nyte innføringen av de blå bøyene fra Oslofjordens Friluftsråd på Sandø ved Hvasser. De er tilgjengelig for alle, men medlemmer i friluftsrådet får førsterett.

I Vest Norge og nordover er prisene foreløpig mye lavere, har vi fått flere meldinger om. Og det er masse plass.

Hva synes du om havnepriser i Skagerrak? Hva er din erfaring? Kommenter gjerne nedenfor. (dine kommentarer kan bli brukt i en eventuell artikkel i SEILmagasinet, er det OK? Spesifiser gjerne)

Reklame

8 kommentarer om “Hva synes du om havneprisene i år?

  1. Flott at du tar opp et slikt tema som dette. I og med at dere har vært borte et år og sjekket fasiliteter og havnepriser rundt omkring i den store verden klarer dere kanskje å se dette fra en annen vinkel enn oss som ikke kommer lengre enn Danmark og Sverige. Ofte er det jo slik at de stedene en trives og kommer tilbake til er der en treffer hyggelige mennesker. En god havnevert, orden i havna og at det er rent og pent gjør sitt til at en trives og da er det greit å betale noen kroner. Noen av havnene i Bohuslän vet å ta seg godt betalt. En venn av oss med en 39 fots seilbåt måtte ut med kr 360,- i Hamburgsund (som vel ikke akkurat er verdens navle) – vi betalte omtrent halvparten i København sentrum!
    Automater og trusler om bøter dersom du ikke betaler har en begrenset sjarme. Det samme gjelder avgifter om du skal innom for å handle en times tid. Når turister kommer innom på dagsbesøk er det jo gjerne for å spise, handle og legge igjen penger og dermed bidra til økonomien i lokalsamfunnet. Vi hadde et par ubehagelige opplevelser i Son gjestehan sist år se: http://www.jeanneauklubben.no/index.php?option=com_content&view=article&id=341:hva-har-skjedd-med-gjestehavna-i-son&catid=1:siste-nyheter&Itemid=50
    I år har det ikke fristet å stikke innom, men registrerer at Son er av de havnene som krever deg kr 50,- for å handle….

  2. Enig med deg, Stefania, om Lyngør. 300 kr…. Vi var 6 voksne og spiste middag der også. Vi opplevde lite spennende mat og svak service. En gikk forsiktig ut på kjøkkenet med sin tallerken og endte med pizza i stedet. Betalte for begge retter og fikk med seg avslutningskommentaren: » Du likte vel ikke pizzaen heller». Ble null i tips.

    Og Strømstad havn da. Vi legger igjen tusener hvert år, i år måtte vi betale 60 kr. i avgift for å ligge der en time.

    1. Tusen takk, Halvor! 🙂 Det kan kanskje bli en artikkel i SEILmagasient om dette temaet. Håper det er greit at jeg siterer din kommentar som de andre her. OK? Hilsen Stefania (vi ses vel snart i hjemmebukta?)

  3. Koster var en hyggelig overraskelse prismessig, Brevik kr 210 med strøm. Mens ellers er min mening at det er blitt mye dyrere i Sverige, det var mulig å få plass på holmer men måtte være tidlig ute, eller ha flaks i forhold til når andre båter flytter seg.

    Hanne

  4. Etter drøye 6 uker i båt i sommer syntes jeg prisene på den svenske vest kysten er urimlig høy i forhold til servicen. I damnark ligger prisene på ca 170 kr ned til Grenaa. Lenger syd er prisen enda biligere, opplevde helt ned mot 130 for en 38 fots båt. I Kiel og Flensburg var prisen 15 euro. Vann, strøm er nesten altid med i prisen. Internett er gratis i de aller fleste havnene i danmark nå. Jeg er forøvrig ikke så begeistret for alle disse automatene for bet av havneavgift, Syntes det er koslig å slå aven prat med en havnekaptein og finne litt ut av hva som skjer på plassen og andre praktiske ting. Enkelte stder må man betale noen kroner (Skagen). I sverige opplever jeg at man nesten må ha vekkeklokken for å få en fornuftig plass i neste havn. I dagens båter har man gjerne strøm, vann og mat for noen dager, dette medfører at mange velger å ligge mer på svai.
    MVH
    Sigbjørn Jordhei

      1. Hei Stefania
        Du må gjerne bruke det jeg har skrevet, ser noe er kommet i litt feil rekkefølge. Men du forstår god hva som menes. Fortsatt god seil sommer.

        Sigbjørn Jordheim

  5. I Skandinavia er det ofte en grense på 12 meter som gjør at vi med langsmale båter på litt over 12 meter får en uforholdsmessig høy avgift mot korte og brede motorbåter. I Sverige er det feks ofte dobbel avgift for de over 12 meter. Det er i de fleste tilfeller bredden som er begrensningen ikke lengden så lenge man ikke er uforholdsmessig lang i forhold til de andre båtene. I år kadde vi en morsom episode på Vinga hvor de kom og bare slo fast at båten ikke var over 12 meter (selv om den var det og de visste det). De syntes åpenbart det var urettferdig, men kunne ikke si noe så de løste det på den måten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s