Svensk idyll på Syd-Koster


En havn med utsikt

En havn med utsikt

Hver sommer må vi besøke dette lille vidunderet: nakne svaberg, bølgeskvulp, terner flaksende i den klare lufta, tang dansende i det gjennomsiktige vannet. Lys sand i lune, idylliske bukter… I denne lille havna spiller naturen hovedrollen. Og tiden ser ut til å ha stoppet opp.

Det er ikke mye nytt å fortelle om Kyrkosund i år heller. Bortsett fra at en liten ekstra brygge for soling og bading er blitt satt opp i 2017, som tallet i betongen sier. Her er «utvikling» et banneord! Og akkurat i det ligger sjarmen til Kyrkosund. Befriende utviklingsfri, i en verden hvor krampaktig endring er blitt et must i en frenetisk overlevelseskamp. Kyrkosund går mot strømmen, og overlever fordi det ikke endrer seg!

I den lille havna hersker stillheten… eller vindens brøl. Roen senker seg i båten. Her kan du endelig ta fri! Du ligger enten langs brygga, som er bygget langs klippene, eller med baugen mot brygga i retning syd/sydvest – med akterdregg. En beliggenhet som beskytter fra de fleste vinder, selv om sydvesten treffer mastene, om ikke annet. Ikke noe vann i havna, men elektrisitet får man kjøpt. Prisen for en båtplass i gjestehavna er i 2017 180 SEK for en 38 foter, 40 kr betales ekstra for strøm.

Du kan leie sykkel både på Kyrkosund og i Kostersundet, men det går an, med litt tid til disp, å gå gjennom hele øya på den fine veien til Kostersundet (4,6 km) eller til Ekenäs (4,8 km), Kilesand/Kosterhamn (1,3 km) eller Brevik (2,5 km).

Anbefalte turer:

  • Brevik, en liten havn på vestkysten av Koster. Idyllisk fargerik og vindfullt sted.
  • Kilesand: små og store, lyse strender og viker, od du møter koselige feriehus samt et lite keramikkverksted på veien dit.
  • Strendene like vest/sydvest for Kirkosumd: intime, idylliske viker med nydelig, klart vann.
  • Ekenäs: fiskebutikk og et nytt museum om nasjonalparken: Naturum. Verdt et besøk.
  • Kostersundet: du kan sykle dit fra Kyrkosund på 20 minutter, så ta ferga over til Västra Bryggan på Nord-Koster. Og nyt også den delen av skjærgården, for Nord-Koster er magisk!
  • Valfjäll: utsiktspunktet på Syd-Koster, ligger mellom ICA-butikken (der hvor veien til Ekenäs starter) og Kostersundet.

Ellers kan du slappe av på Kyrkosundet: Her er det fantastisk å ta seg tid til å nyte naturen, bade og lytte til sjøens stemme. Deilig spesielt om morgenen, når solgangsbrisen ennå ikke har begynt å hyle blant mastene.

Her finner du informasjon om Kosterhavets nasjonalpark

Små viker med nydelig vann, sydvest for Kirkosund

Små viker med nydelig vann, sydvest for Kirkosund


Flotte strender med Kyrkosund i bakgrunnen

Flotte strender med Kyrkosund i bakgrunnen


Kirkosund, sykkelutleie

Kirkosund, sykkelutleie


Kirkosund, fiskehavna

Kirkosund, fiskehavna


Småvekster på Kirkosund

Småvekster på Kirkosund


Strand ved Kyrkosund

Strand ved Kyrkosund


Havneinnløpet, Kyrkosund

Havneinnløpet, Kyrkosund

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s