Så nær og så lite kjent. En naturperle like utenfor Strömstad.Vinden blåser i kulingstyrke i hele området rundt Koster-Hvaler-Strömstad. Da blir det landligge og tid til oppdagelsesturer i området ved havna. Slik fant vi denne øya, som ligger rett ved Strömstad-sentrum og byr på naturopplevelser vi ikke ville vært foruten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANøtholmen naturreservat ligger rett utenfor den lille feriehus-landsbyen på Kebal, like nordvest for Strömstad sentrum. For oss som ligger i Strömstad Marina, var det naturlig å ta en liten kveldsvandring på måfå. Nysgjerrigheten ledet oss til Nøtholmen. En smal og lett sti fører den oppdagelseslystne fra Strömstad Spa hotellet til bølgebryteren som beskytter hele havna ved Nøtholmen. En avslappet tur i godt selskap med seilervennene Gunhild og Ivar ble til en hyggelig overraskelse.

Stien som bringer deg til bølgebryteren, utvikler seg langs østkysten av Nøtholmen; delvis går du på en platting/brygge langs svabergene/skogen rett ved sjøen og delvis på en lett og flat sti. Vi oppdaget et malerisk fiskermiljø: små, røde trehus, båtnauster, seilbåter fortøyd langs brygga, krabbeteiner og fiskeredskap om hverandre. Og fin nordisk natur med furuskog.

Merk dog at dette ikke er en del av det berømte reservatet! Flott natur venter hvis du har lyst til å oppleve mer og følger naturstien.


Tar du veien som er godt merket med trestolper med blå topp og leder deg mot skogen, finner du ut at øya byr på mye mer enn typisk fiskermiljø.

En oase like utenfor byen

På Nøtholmen finner du totalt cirka tre kilometer med stier, to rasteplasser, ruiner og historiske rester fra Karl XIIs tid. Floraen i reservatet skal være nokså alminnelig, ifølge kommunens beskrivelse: løvblom, sauesvingel, olavskjegg, bergsyre, sisselrot… Men på svabergene finnes også min favorittplante: lyng, som ligger spredt blant steinene, og masse nyperoser, dvergfuru, einer, gressløk og mange andre arter. Storlind skal også finnes på øya.

Flott for bading

Strandenger og svaberg/klipper utgjør kysten hvor det ikke er anlagt for maritime aktiviteter. Havneområdet ligger like utenfor reservatet. Tar du stien som går rett nordvestover, kommer du til et badeområde med hvit sand og gjennomsiktig vann. Hvem trodde man skulle finne noe så fint like ved byen?


Nøtholmen er en perfekt destinasjon for korte utflukter i fin natur, kun et steinkast unna hektiske Strömstad. En liten naturskatt vi ikke hadde oppdaget før nå. Stien er godt merket, men det finnes flere varianter, og det er lett å forville seg på sidestier hvor terrenget er mer ulendt og kupert enn på hovedstien. Ha på deg joggesko eller støvler (se kommentar nedenfor! Det er mye huggorm på øya), så er du rustet til å gå hvor som helst. Vær forberedt på å bli våt på beina, fordi det kan hende at du møter myrområder. Det er noen få av dem. Enkelte steder er det skiltet for en alternativ rute.

Mer informasjon om Nøtholmen naturreservat finner du her.

 

Reklame

En kommentar om “Så nær og så lite kjent. En naturperle like utenfor Strömstad.

  1. Nøtholmen er en flott øy, men vær på vakt for huggorm! De ligger ikke bare i steinurene, de liker seg godt på stiene, også. Vil nødig skremme folk vekk fra flott turterreng, men forekomsten av huggorm er såpass stor at vi har fått dem helt inn på trappene i de røde husene du har tatt bilder av. Jeg anbefaler sjøstøvler istedenfor joggesko på turen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s